Het agrarisch beheer in Eemland bedraagt 2686 hectare.

Het beheren van zo'n groot stuk land is best een klus, en daarom zijn we extra blij met onze 114 vrijwilligers die tijdens het weidevogelseizoen volop meehelpen. Deze vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in om weidevogels te beschermen. Het is een belangrijke taak, en Collectief Eemland is heel dankbaar voor de inzet van deze mensen, die elk jaar weer klaarstaan om de natuur een handje te helpen.
Binnen de groep vrijwilligers zijn er verschillende teams met elk hun eigen taken. Er zijn bijvoorbeeld nestenzoekers, dronepiloten en mensen die vossenrasters plaatsen. Samen werken ze hard om onze weidevogels te beschermen en te zorgen dat ze veilig kunnen leven.
Wat al deze vrijwilligers delen, is een grote liefde voor de natuur en respect voor het boerenland.
 
 
 

Teams

 

Nestenzoekers

Op percelen met legselbeheer wordt door verschillende weidevogelverenigingen in Eemland fanatiek gezocht naar nesten. De gevonden nesten worden genoteerd op stalkaarten. Vervolgens worden de nesten gemarkeerd door hier stokken bij te plaatsen. De boer weet vervolgens waar de nesten liggen en kan hier om heen maaien. Zo worden er elk jaar een hele hoop nesten gered. Het vinden van nesten geeft ons ook waardevolle data die gebruikt wordt om de weidevogelstand te bepalen in Eemland.
Jaarlijks worden dankzij de inzet van vrijwilligers in de polder Eemland meer dan achthonderd nesten gered.
 
 
 

Drone vrijwilligers

Deze nestzoekers krijgen ondersteuning van een team vrijwillige dronepiloten. Het collectief beschikt over 5 drones met verschillende camera's, waarmee 's ochtends vroeg en overdag nesten kunnen worden opgespoord. Wanneer het seizoen vordert, begint de graslengte in de weilanden toe te nemen. Het wordt steeds moeilijker om de nesten te vinden en veilig over het perceel te lopen. De drone kan door middel van warmtebeeld de goed verborgen nesten vinden en beschermen.
Lees meer over weidevogeldrones
 
 
 

Vossenrasters

Ieder jaar worden er in Eemland 20 hectare vossenrasters geplaats. Deze rasters staan om percelen waar ieder jaar veel weidevogels broeden. Zo proberen we de nesten te beschermen tegen predatie. De rasters worden in maart geplaats en worden in juni weer afgebroken, een grote klus die we samen met vrijwilligers jaarlijks realiseren. Om ervoor te zorgen dat er altijd stroom op de rasters staat, worden de rasters het gehele weidevogelseizoen onderhouden door vrijwilligers.