Weidevogeldrone

 
 
 

Weidevogeldrones

Sinds begin 2018 zet Collectief Eemland zich als een van de pioniers in voor het gebruik van drones in weidevogelbeheer. Met vijf drones en een toegewijd team van twintig dronevrijwilligers worden er gedurende het weidevogelseizoen talloze uren besteed aan het lokaliseren en beschermen van nesten.
Dit proces wordt ondersteund door onze enthousiaste vrijwillige nestzoekers, die te voet door het land trekken op zoek naar weidevogellegsels. Deze legsels worden zorgvuldig gedocumenteerd en gemarkeerd met stokken, zodat ze beschermd zijn tijdens agrarische werkzaamheden. De inzet van weidevogeldrones draagt significant bij aan deze inspanningen. In sommige gevallen zijn nesten zo goed verborgen in het hoge gras dat ze moeilijk te vinden zijn. Het droneteam vliegt 's ochtends over de weilanden met behulp van warmtecamera's, waardoor zelfs de meest lastig vindbare legsels eenvoudig kunnen worden geïdentificeerd. Bovendien wordt er gebruikgemaakt van geavanceerde nestherkenningsoftware op basis van kunstmatige intelligentie van Merkator, die aan de hand van luchtfoto's boven het weiland eieren herkent. De coördinaten die hieruit voortkomen, vergemakkelijken later het terugvinden en beschermen van deze nesten.
Weidevogeldrones hebben zich inmiddels ontpopt als onmisbare instrumenten bij het beschermen van weidevogelnesten in Eemland.
 
 

Voordelen weidevogeldrones

Minimale verstoring:

Drones veroorzaken minder verstoring in het natuurlijke landschap in vergelijking met traditionele methoden van nesten lokaliseren, Je hoeft niet fysiek in het land te zijn. Dit verlaagt ook het risico op predatie van het nest.

Efficiëntie:

Drones kunnen grote gebieden snel en efficiënt scannen, waardoor het proces van het lokaliseren en beschermen van weidevogelnesten versneld wordt.

Nauwkeurigheid:

Met warmtecamera's en geavanceerde nest herkenning software kunnen drones nesten nauwkeurig identificeren, zelfs als ze verborgen zijn in hoog gras.

Meer weidevogels

Door efficiëntere methoden te gebruiken, dragen weidevogeldrones bij aan het behoud en groei van weidevogelpopulaties door het beschermen van hun nesten.